Megoldás akkor
is létezik, ha a helyzet
reménytelennek tűnik

A mediációról

“Mindig ugyanoda jutunk vissza.”
“Soha nem érti, hogy mit akarok.”
“Csak a saját igazát mondogatja.”

Gyakran hangzanak el ezek a mondatok az ügyfelektől, akik kilátástalannak érzik a helyzetüket. Számukra is megoldást jelenthet a mediáció.

Mi a mediáció?

A mediáció más szóval közvetítést jelent. Válás esetén a közvetítő abban segít, hogy a folyamat közös megegyezéssel, a lehető leggyorsabban és legkevesebb fájdalommal mehessen végig.

A mediáció egy hatékony konfliktuskezelési módszer, ahol lehetőség nyílik a viták békés rendezésére úgy, hogy a megállapodás mindkét fél számára kedvező legyen, kapcsolatuk a legkevésbé sérüljön. Ez segíti a későbbi együttműködést is közös gyermek esetén.

A mediációval korrekt módon zárhatjuk le házasságunkat, gyorsan, eredményesen és vagyonmegosztás esetén elkerülhető a peres eljárás, a házassági bontóper pedig jelentős mértékben lerövidíthető vele.

Betartható megállapodás

>Mivel a mediáción mindenki önkéntesen vesz részt és a döntést maguk hozzák meg, sokkal inkább betartják, szemben a bíróság által hozott határozattal. Olyan lényeges kérdésekben, mely az életünket nagyban befolyásolja, mint pl. a szülői felügyeleti jog, kapcsolattartás és tartásdíj mértéke, valamint vagyonmegosztás nem érdemes kiadni a döntés lehetőségét a kezünkből.

Ezért is érzi mindkét fél úgy, hogy számára kedvező a megállapodás, hiszen saját igényeit mindenki kifejezheti és beleszólása van a megállapodással kapcsolatos döntés meghozatalában.

A mediátor szerepe a közvetítői eljárásban

A vitás felek között a párbeszédet egy mediátor szakember segíti, aki támogatja a feleket abban, hogy az egyes részproblémákra ők maguk megoldást találjanak

Biztosítja, hogy mindenki nyíltan kifejezhesse saját szükségleteit, érdekeit

Amennyiben bizonyos kérdésekben nézeteltérések adódnak a felek között, a mediátor feladata az álláspontok egymáshoz közelítése

A mediátor feladata a megállapodások írásba foglalása is

A mediátor nem hoz döntést, nem ad ötleteket a megoldáshoz

A mediáció előnyei

Rendkívül költséghatékony

Bizalmas légkör, titoktartási kötelezettség

Nem zárja ki a későbbi bírósági lehetőséget

Önkéntes - kevesebb stressz, betarthatóbb megállapodás

Jó kapcsolat megmarad - a felek együtt tudnak működni a jövőben is (pl. gyermekkel kapcsolatos kérdésekben)

Gyors - megállapodás legkésőbb 4 hónapon belül

Mediátorra van szükséged?

Lépj

velünk

kapcsolatba: