Sokan éreznek úgy, hogy válni szeretnének, de nem merik megtenni az első lépést, mert félnek a következményektől. Van néhány tanács, amit megfogadva kisimíthatjuk a rázósnak tűnő utat. Mutatom, miket tarts szem előtt.

Fontos! Ezek elsőre lehet, hogy túl általánosnak tűnnek, de hidd el, hogy ez lesz az alapja annak, hogy könnyebben menjen a válás. Szabd bátran a saját helyzetedre az itt leírtakat, tegyél hozzá, esetleg vegyél el belőle.

Döntsd el, pontosan mit akarsz

Fájdalmas hetek, hónapok, sőt évek telnek el úgy sok kapcsolatban, hogy igazából az egyik vagy mindkét fél ki szeretne lépni a házasságból, de a következményektől félve nem meri megtenni az első lépést. A döntés valóban nem egyszerű, sőt kifejezetten nehéz. De sokszor a válás és az utána következő “új” élet kevésbé fájdalmas, mint az éveken át tartó rossz kapcsolat.
Akik pedig csak gyermekeik miatt nem szeretnének elválni, azoknak azt tanácsolom, hogy gondolják újra. Egy rossz kapcsolatban, folyamatos feszültségben élő gyermek mire felnő, sokkal több sérelmet gyűjt össze, mint egy visszafogottabb válás során.

Nem vagy benne biztos, hogy válni szeretnél? Kérd szakember segítségét! Keress egy coach-t, pszichológust vagy bármilyen más segítőt. Egyik szakember sem fog dönteni helyetted, de különböző módszerekkel segíteni tudják, hogy meghozd a döntést. Ha pedig közösen kérnétek segítséget, a mediáció is jó választás lehet (tényleg nem akartam ide reklámot rakni, de nem tudtam kikerülni 🙂 ).

Nézz higgadtan a helyzetre, mérlegelj

Ez a tanácsom segít az előző pontban említett döntés meghozatalakor és az összes többi pontban is jól jöhet. Ne a düh döntsön helyetted, se követelőzésbe, se olyan dologról lemondásba ne menj bele dühösen, amit utána megbánhatsz. Ilyenkor lépj hátrébb, hagyj egy kis időt magadnak és gondold végig higgadtan a helyzetet. Nézd meg, hogy mit nyerhetsz és mit veszíthetsz ha az egyik vagy a másik döntés mellett teszed le a voksod.

A válás során, ha nem a bíróra bízzátok a döntést, olyan kérdésekben kell megállapodnotok, amely utána lényegesen befolyásolja az életeteket. Nem mindegy ki mennyit láthatja a közös gyermeket, hol tölti a gyermek a nyarat, ki marad a közös házban stb.

Hagyj időt a gyászra

Van, aki nagyon könnyen túllép egy kapcsolaton, de sok ember csak nagyon lassan tudja elfogadni, hogy a házassága már nem a régi, gyakorlatilag nem is működik. Természetes dolog, hogy egy hosszabb házasságot nem lehet egyik napról a másikra lezárni, sem jogilag, sem lelkileg. Ha együtt élünk valakivel több évet, a mindennapjaink közösen működnek, meg van mindenkinek a feladata, ki vásárol, főz, mos, cseréli ki a kiégett izzót, viszi műszaki vizsgára az autót, ezután furcsa lesz, hogy gyakorlatilag minden a mi nyakunkba szakad. Az sem könnyíti meg a helyzetünket, ha az egykori társunk erre még rá is erősít a válás első időszakában. Úgy érezzük teljesen egyedül vagyunk, idő kell ezt feldolgozni. Viszont fel kell dolgozni, mert amíg ez nem történik meg, addig sokkal nehezebb lesz racionális döntéseket hoznunk a jövővel kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, folytasd az olvasást! Elkészült a sorozat második része is, itt elolvashatod!

Fotó: Pixabay License

SOMLYÓ BALÁZS

A célom, hogy olyan lehetőségeket mutassak a válásban lévőknek, amivel emberi módon le tudják zárni a házasságukat.Egy lehetőség nem csak saját maguk, hanem a közös gyermek miatt is.
Erről szól a válásimediáció.hu.