Mit tanácsolnék a válás előtt állóknak? Nézd meg! 1. rész

Sokan éreznek úgy, hogy válni szeretnének, de nem merik megtenni az első lépést, mert félnek a következményektől. Van néhány tanács, amit megfogadva kisimíthatjuk a rázósnak tűnő utat. Mutatom, miket tarts szem előtt.

Fontos! Ezek elsőre lehet, hogy túl általánosnak tűnnek, de hidd el, hogy ez lesz az alapja annak, hogy könnyebben menjen a válás. Szabd bátran a saját helyzetedre az itt leírtakat, tegyél hozzá, esetleg vegyél el belőle.

Döntsd el, pontosan mit akarsz

Fájdalmas hetek, hónapok, sőt évek telnek el úgy sok kapcsolatban, hogy igazából az egyik vagy mindkét fél ki szeretne lépni a házasságból, de a következményektől félve nem meri megtenni az első lépést. A döntés valóban nem egyszerű, sőt kifejezetten nehéz. De sokszor a válás és az utána következő “új” élet kevésbé fájdalmas, mint az éveken át tartó rossz kapcsolat.
Akik pedig csak gyermekeik miatt nem szeretnének elválni, azoknak azt tanácsolom, hogy gondolják újra. Egy rossz kapcsolatban, folyamatos feszültségben élő gyermek mire felnő, sokkal több sérelmet gyűjt össze, mint egy visszafogottabb válás során.

Nem vagy benne biztos, hogy válni szeretnél? Kérd szakember segítségét! Keress egy coach-t, pszichológust vagy bármilyen más segítőt. Egyik szakember sem fog dönteni helyetted, de különböző módszerekkel segíteni tudják, hogy meghozd a döntést. Ha pedig közösen kérnétek segítséget, a mediáció is jó választás lehet (tényleg nem akartam ide reklámot rakni, de nem tudtam kikerülni 🙂 ).

Nézz higgadtan a helyzetre, mérlegelj

Ez a tanácsom segít az előző pontban említett döntés meghozatalakor és az összes többi pontban is jól jöhet. Ne a düh döntsön helyetted, se követelőzésbe, se olyan dologról lemondásba ne menj bele dühösen, amit utána megbánhatsz. Ilyenkor lépj hátrébb, hagyj egy kis időt magadnak és gondold végig higgadtan a helyzetet. Nézd meg, hogy mit nyerhetsz és mit veszíthetsz ha az egyik vagy a másik döntés mellett teszed le a voksod.

A válás során, ha nem a bíróra bízzátok a döntést, olyan kérdésekben kell megállapodnotok, amely utána lényegesen befolyásolja az életeteket. Nem mindegy ki mennyit láthatja a közös gyermeket, hol tölti a gyermek a nyarat, ki marad a közös házban stb.

Hagyj időt a gyászra

Van, aki nagyon könnyen túllép egy kapcsolaton, de sok ember csak nagyon lassan tudja elfogadni, hogy a házassága már nem a régi, gyakorlatilag nem is működik. Természetes dolog, hogy egy hosszabb házasságot nem lehet egyik napról a másikra lezárni, sem jogilag, sem lelkileg. Ha együtt élünk valakivel több évet, a mindennapjaink közösen működnek, meg van mindenkinek a feladata, ki vásárol, főz, mos, cseréli ki a kiégett izzót, viszi műszaki vizsgára az autót, ezután furcsa lesz, hogy gyakorlatilag minden a mi nyakunkba szakad. Az sem könnyíti meg a helyzetünket, ha az egykori társunk erre még rá is erősít a válás első időszakában. Úgy érezzük teljesen egyedül vagyunk, idő kell ezt feldolgozni. Viszont fel kell dolgozni, mert amíg ez nem történik meg, addig sokkal nehezebb lesz racionális döntéseket hoznunk a jövővel kapcsolatban.

Ne a másik tönkretétele legyen a cél a válás során

Azért szeretem a mediációt, mert win-win, azaz nyertes-nyertes eredmény születhet. Ez azt jelenti, hogy a mediátor arra törekszik, hogy mindkét fél tényleges igényeit kielégítse és mindenki győztesnek érezze magát. Általában a bírósági ítéletek ezzel ellentétesek, ahol rendszerint nyertes-vesztes szituáció alakul ki.
Ahhoz, hogy mindenki nyertes pozícióba kerüljön az szükséges, hogy ne arra törekedjünk, hogy a másik felet tönkretegyük, hanem hogy mindenki megkapja, ami számára fontos. Így a másik fél sem arra fog törekedni, hogy engem tönkre tegyen, hanem ő is engedni fog azokból, ami számomra fontos.
Olyan is megtörténhet, hogy valaki annyira koncentrál arra, hogy a másik fél vesztesként jöjjön ki a válásból, hogy ő maga is vesztes lesz.
Egy történet, ami alapján megérted, mire is gondolok: az egyik válófél annyira ragaszkodik ahhoz, hogy a házasságból született gyermek minél kevesebb ideig legyen a másik félnél (indokolatlanul, hiszen ott is biztonságban, jó helyen van), hogy a “klasszikus” minden második hétvégés megállapodás születik, nyáron pedig egy hetet lehet pluszban ott a gyermek. Rögtön látszik, hogy az, aki keveset láthatja a gyermeket, vesztesként jött ki a válás ezen részéből, de az évek alatt a másik fél is rájön, hogy ez az igénye nem volt számára sem túl előnyös, hiszen marad 8 hét a nyári szünetből, amikor a gyermekre vigyázást meg kell oldani – utólag ő is látja, hogy mindenkinek jobb lett volna, ha a másik félnél is többet lehetne nyáron a gyermek.

Ne tedd tönkre a gyermeketeket se

A válás lelkileg a családból a gyermeknek a legmegterhelőbb. Egy kisebb gyerek még nem érti, hogy pontosan mi is történik körülötte, próbálja a saját kis élettapasztalata alapján összerakni a kirakó darabjait. Ennek eredményeképp sokszor saját magukat okolják és ehhez tevődik hozzá a folyamatos feszültség és a bizonytalanság – hiszen veszélybe kerül az eddig biztonságot jelentő otthon, a szüleivel történő kapcsolattartás, a két alappillér, amire mindig támaszkodhatott.

Ha ezt el akarod kerülni, beszélgessetek közösen, nyugodt körülmények között a gyermekkel. Meséljétek el neki az ő nyelvén, hogy mi történik körülötte és biztosítsátok arról, hogy attól, hogy elváltok, ő biztonságban van, továbbra is mindenben számíthat rátok. És ne felejtsétek el, ezt betartani se!

Ezen kívül pedig ne használd a gyereket fenyegetés alapjául, hiszen ő nem egy tárgy. Bár sok szülő elfelejti, a gyermeknek is vannak jogai, ilyen például, hogy mindkét szülőjével tarthassa a kapcsolatot. Ha ezeket a jogokat a válás során megsérted, az akár a bírósági tárgyaláson befolyásolhatja a döntést is.

Törekedj a megállapodásra

A fenti tanácsokból már azért látszik, hogy a legjobb út, ha úgy adjuk be a bíróságra a keresetet, hogy csatoljuk hozzá a közös megállapodásunkat is. Időt, pénzt és sok-sok stresszt spórolhatunk meg ezzel.
Higgyél a mediációs folyamat működésében. Sok olyan esettel találkoznak a mediátorok, amikor a felek bár nyitottak a megállapodásra, nem nagyon látnak esélyt arra, hogy a jelenlegi helyzetükből egyszer közös nevező is lehet. ennek ellenére sikeres megállapodást írnak alá a folyamat végén.

Válassz Igazságügyi Minisztérium által regisztrált mediátort, hiszen e nélkül egy mediátor sem működhet hivatalosan. Azt, hogy egy mediátor regisztrálva van-e, itt, a közvetítői névjegyzékben tudod megnézni.

Ha pedig belém fektetnéd a bizalmad, keress fel az elérhetőségeim valamelyikén.

Fotó: Pixabay License