Ha te is válni készülsz vagy már éppen zajlik a bontóper valószínűleg tisztában vagy vele, hogy milyen nehézségekkel járhat ez az időszak. Azonban, ha van gyermek is a családban, akkor az ő helyzetét is érdemes szem előtt tartanod. A válás hatása a gyermekekre hosszú távon is jelentős lehet, ezért fontos, hogy a szülők a lehető legjobban kezeljék a helyzetet. Ebben a blogbejegyzésben arról olvashatsz, hogy mit tudsz tenni a gyermeked fájdalmának csökkentésében.


A válás hatása a gyermekre

A válás egy olyan élethelyzet, amely az egész családot érinti, így természetesen a gyerekekre is jelentős hatással van. Az érzelmi stressz, a bizonytalanság és a változások, amelyekkel járhat a válás, mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják a gyermekek életét.

A gyermekek számára nehéz lehet megérteni, hogy miért válnak el a szüleik, és úgy érezhetik, hogy valami rosszat tettek. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők nyíltan és őszintén beszéljenek a gyermekekkel a válás okairól, és biztosítsák őket arról, hogy nem az ő hibájuk a válás.

A bontóper során a gyerekek és a szülők élete is megváltozik. Ezek a változások a gyerekeknél érzelmi nehézségeket, szorongást és viselkedési problémákat is okozhatnak. A szülőknek ezért fontos, hogy figyeljék a gyermekek viselkedését, és szükség esetén akár kérjenek szakértői segítséget is.

Beszéljünk együtt a gyermekkel, ne külön-külön, a gyermek nem postagalamb

A gyermekeknek fontos, hogy a szüleikkel együtt beszéljenek a válásról. Ez megnyugtató lehet számukra, mert biztosak lehetnek abban, hogy a szüleiknek valóban fontos, hogy megértsék, hogyan érinti őket a válás.
Tegyétek félre az ellenségeskedést és úgy üljetek le a gyermekeitekkel beszélni a válásról, hogy egyetértésben mesélitek el a helyzetet a gyermeknek. Semmiképp se végződjön a beszélgetés veszekedéssel, egymás rossz színben feltüntetésével, egymásra licitálással. A gyermek érdekeit szem előtt tartva félre kell raknotok az ellenségeskedést erre az időre. 

Gyakran beleesnek a válófelek abba a hibába, hogy a gyermekeikkel üzengetnek egymással. Ha ezt csináljuk, komoly lelki problémát okozhatunk a gyermeknek, ezért ezt kerülni kell. Ne kezdjünk úgy mondatot, hogy “mondd meg anyádnak/apádnak, hogy…”, “üzenem neki, hogy…” vagy “jobban tenné, ha…” és ehhez hasonlók.

Mondjátok el a válás okait is

A gyermekeknek tudniuk kell, miért történik a válás. Ez segít nekik megérteni, hogy ez nem az ő hibájuk, és nem azért történik, mert a szülők nem szeretik őket. Az okok őszintén való elmondása segíthet a gyermekeknek elfogadni a válást.
Természetesen nem kell minden apró részletbe beavatni őket, de ha beszéltek a gyermek életkorának megfelelő nyelven a történtekről – úgy hogy tényeket mondtok el egymás hibáztatása helyett, nagyban segíteni tudjátok a válás feldolgozását.

Legyen tiszta a gyermek számára a jövő

Beszéljétek át, hogyan tervezitek a jövőt, biztosítsátok a gyermeketeket, hogy ha szüksége van rátok, mindig ott lesztek mellette. Mondjátok el, hogyan fog kinézni a közeli és a távolabbi jövő, hogy kinél/hol fog lakni a jövőben, beszéljetek a másik szülővel való kapcsolattartás rendszeréről és az esetleges egyéb körülményekről is, mint például az iskolaváltás, új szabályok stb.

Ha lehetőségetek van, erről is közösen beszéljetek a gyermekkel. Ennél még jobb, ha kikéritek és a megállapodás kialakításakor figyelembe is veszitek az ő igényeit, kéréseit.

Az elvált szülőknek fontos kell, hogy legyen, hogy a gyerekeknek stabil és biztonságos környezetet teremtsenek.

Mint látod, a legjobb, ha minél gyorsabban és lehetőség szerint megállapodással történjen a válás, ahol a gyermeket érintő kérdésekben saját maguk is beleszólhassanak. Ezzel nagyban hozzájárulunk a gyermekeket érintő trauma enyhítéséhez. A megállapodás egyik leghatékonyabb módszere, ha mediáción vesztek részt, ahol egy mediátor segítségével kerül kidolgozásra a megállapodás minden részlete. Ha szükségesnek érzed, keress bizalommal elérhetőségeimen!

Fotók: Unsplash

SOMLYÓ BALÁZS

A célom, hogy olyan lehetőségeket mutassak a válásban lévőknek, amivel emberi módon le tudják zárni a házasságukat. Egy lehetőség nem csak saját maguk, hanem a közös gyermek miatt is.
Erről szól a válásimediáció.hu.