Ha éppen válni készülsz, netán már folyamatban van a bontóper, biztosan Te is elolvastad már a fél internetet, hogy tudd, mire számíthatsz. Azt is lehet, hogy olvastad már, hogy mennyi előnye van a mediációnak (ha még nem, akkor itt most elolvashatod), viszont valószínűleg azt is láttad, hogy a mediáció nem egy kötelező, csupán önként választható eljárás. Hogy miért érdemes mégis megpróbálni, akkor is, ha most még úgy gondolod, hogy a volt párod biztos nem lenne benne? Ebből a cikkből megtudhatod.

Nem kötelező, de számos előnye van

Olcsóbb, gyorsabb, a felek döntenek a bíróság helyett – biztosan Te is olvastál már ezekről az előnyökről, hisz a legtöbb válással (is) foglalkozó mediátor honlapján megtalálhatóak.
Te is valószínűleg e miatt gondolkoztál el rajta, hogy mediátorhoz kellene fordulni és valószínűleg a volt házastársad is hasonlóképp gondolkozik. Feltéve, ha találkozott a mediáció lehetőségével.

Lehet, hogy épp váltok és nem szeretitek egymást, de...

… senki sem akar saját magának rosszat. Elég hamar belátható, hogy sokkal emberibb, jobb egy kényelmes fotelben, nyugodt körülmények között átbeszélni a válás részleteit, mintsem a bíróságon, ahol már a tárgyalóterem előterében is tapintani lehet a feszültséget, nemhogy a bíró előtt.

Tehát lehet, hogy nem vagytok túl jóba, de mégis érdemes felvetni a mediáció lehetőségét. Nem azért, mert ez neked jobb, hanem azért, mert mindkettőtöknek jobb – win-win helyzet lesz a vége.

Nyertes-vesztes helyzetben

– a bíró dönt, tényekre, iratokra és szakértőkre támaszkodva

– általában egyik fél számára kedvező döntés születik, a másik fél kárára

– nem tudhatják a felek a tárgyalások alatt, hogy ki lesz a nyertes és ki a vesztes

– éppen ezért sokan mindent bevetnek, hogy ők nyerjenek, ami az emberi kapcsolatok megromlásához vezet

Nyertes-nyertes helyzetben

– a felek döntenek, éppen ezért saját döntésüket hamarabb elfogadják és be is tartják

– mindkét fél igényeit kielégítő megállapodás születik

– ebben az esetben mindenki nyertes, saját szükségleteivel összeegyeztethető a megállapodás

– bizalmas légkörben, nyugodtabb körülmények között elmondhatja mindenki az igényeit, az emberi kapcsolatok elfogadható szinten maradnak – így a közös gyermeknevelés is könnyebb lesz

A bíró mediációra küldött - most akkor önkéntes vagy kötelező?

Mivel a bíróság is ismeri a mediáció előnyeit, számtalan esetben, amikor úgy látja a bíró, hogy alkalmas lehet az ügy és a felek a konfliktus megoldására mediációval, kötelezi őket a mediáción való megjelenésre.

Ez viszont csak az első alkalmon való megjelenésről szól, itt lehetőségük van a feleknek megismerkedni a mediációval és eldönteni, hogy élni akarnak-e ezzel a lehetőséggel. A legtöbb esetben – mivel a bírók is jól fel tudják mérni az esetet, illetve a felek is belátják az előnyöket – sikeres mediációs folyamat lesz belőle.

Az önkéntesség nem csak az elkezdésre vonatkozik

Az önkéntesség a mediáció teljes ideje alatt mindenkit megillet. Ez azt jelenti, hogy egy már elkezdett mediáció esetén bárki, bármikor mondhatja azt, hogy ezt nem szeretné folytatni, ilyenkor nem veszik el azon joga, hogy az ügyben a bíróságon kérjen döntést.

A mediátornak is joga van a mediációt megállapodás nélkül befejezni abban az esetben, ha úgy ítéli meg szakmailag, hogy az ügy vagy bármely fél hozzáállása miatt a válás nem mediálható.

Ki kérdezze meg a másik felet?

Én azt javaslom mindenkinek, hogy ha mediáció mellett dönt, előzetesen egyeztessen a másik féllel. Mondja el neki, hogy mit szeretne, milyen előnyökkel jár, esetleg ajánljon neki egy-egy leírást ezekről.

Pozitív visszajelzés esetén könnyű a helyzet, fel kell venni a kapcsolatot egy válásra szakosodott és megkezdeni a mediációs folyamatot.

Negatív visszajelzés esetén sincs rögtön semmi veszve. Abban az esetben, ha elsőre nemet mondott a volt házastársad, esetleg szóba se áll veled, így meg sem tudod kérdezni őt, akkor is érdemes megkeresni a kiszemelt mediátort. Neki megbízás esetén lehetősége van egy alkalommal felkeresni a volt párod és felajánlani neki a lehetőséget. Sok esetben a mediátor – a tapasztalat, illetve mivel egy külső, független ember mondja – sikerrel jár és végül bevonható a folyamatba mindkét fél.

Bármelyik eset is áll fenn, időben keress fel egy mediációt. Ha belém fektetnéd a bizalmad, keress fel az elérhetőségeim valamelyikén.

Fotó: Freepik

SOMLYÓ BALÁZS

A célom, hogy olyan lehetőségeket mutassak a válásban lévőknek, amivel emberi módon le tudják zárni a házasságukat. Egy lehetőség nem csak saját maguk, hanem a közös gyermek miatt is.
Erről szól a válásimediáció.hu.