Aki a válás mellett dönt, elég hamar találkozik a tényállásos bontás és a közös megegyezésen alapuló válás kifejezésekkel. Ha beírjuk ezeket a szavakat a keresőbe, néhány másodperc alatt meg is érthetjük, hogy pontosan miről is van szó. Röviden foglalkoztunk a témával egy pár nappal ezelőtti Facebook bejegyzésünkben is (ha lemaradtál róla, itt nézd meg), most pedig még jobban kibontjuk a témát, nézzük meg mi történik az egyes variációknál.

Mit is jelent pontosan a két variáció?

Ha már korábban Te is rákerestél, ezt a részt lépd át, de azok kedvéért, akik most találkoznak először ezekkel a kifejezésekkel, nézzük meg, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések. 

Ha a házasságunk valamilyen ok miatt megromlott és már nem is érzünk hajlandóságot arra, hogy helyrehozzuk, előbb vagy utóbb a válásban fogjuk látni a megoldást. Házasságot kötni gyorsabban lehet, mint azt felbontani. Magyarországon a házasságok felbontására kizárólag a bíróság jogosult, viszont a bontást fel tudjuk gyorsítani megfelelő előkészületekkel.

A közös megegyezésen alapuló válás előfeltétele, hogy a válófelek a törvény által előírt 5 kérdéskörben megegyezzenek egymással. Ez esetben a bíróság feladata a megegyezés jóváhagyása (szükség esetén kiegészítése) és döntés a házasság felbontásáról.

Azokban az esetekben, amikor nincs közös megegyezés, tényállásos válásról beszélünk.

A tényállásos bontás

A tényállásos bontásra általában akkor kerül sor, ha

  1. nincs hajlandóság a megegyezésre: akár az egyik fél, akár mindkét fél elzárkózik a megegyezéstől, esetleg fontosabbnak látja a másik fél tönkretételét, mint a minél gyorsabb lezárást.
  2. egyoldalú válás: ha csak az egyik fél akar válni, a másik fél nem lesz érdekelt a megegyezésben, ilyen esetben a válás szintén csak tényállásos bontásként mehet végbe.
  3. csak részben sikerült megállapodni: ebben az esetben a megállapodott pontokat elfogadhatja a bíróság, de a többi kérdéskört a tényállásos bontás szabályai szerint kell vizsgálnia.

Fontos megemlíteni, hogy ha a tényállásos bontás során sikerül eljutni odáig, hogy mindkét fél mégis nyitott a megállapodás kidolgozására, erre van lehetőség. Ilyen esetben érdemes egy mediátort felkeresni. A mediáció tényét a bíróságnak jelezni kell, a bíró ez esetben felfüggeszti az ügyet és az a mediációs üléseken alakul tovább.

A tényállásos bontásról már mindenki sokat hallott. Ezek a válóperek hosszadalmasak (években számoljuk a válás idejét, az ügy bonyolultságától függően), a bírónak meg kell győződnie arról, hogy a házasság valóban helyreállíthatatlanul megromlott és a váláson kívül nincs más megoldás. Nem vizsgálja azt, hogy ki volt a “hibás”, csak a helyreállítás lehetőségeit keresi.

Ez esetben a feleknek a bíróságon el kell mondaniuk a házasság megromlásának részletes körülményeit, ez idő alatt a másik félnek ezt csöndben kell hallgatnia – akkor is, ha szerinte nem így volt. Egyes körülmények bizonyítására – például hogy a házassági életközösség megszűnt – tanúkat is hívhat a tárgyalásra a bíróság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy beidézhetik a családtagokat, barátokat is a tárgyalásra, esetleg szakértőket (pl. pszichológus) is felkérhetnek. Ezek költségeit, valamint a tárgyalások díjait és az esetleges ügyvédi költségeket a válófelek viselik.

Ezen kívül egy új rendelet értelmében a bíró levelet küld a kiskorú gyermeknek is, akinek szintén van lehetősége a bíróságon elmondani, hogy hogyan szeretné alakítani a jövőjét.

Ezek a tárgyalások gyakran hatalmas lelki megterhelést jelentenek nem csak a válófeleknek, hanem a gyermekeiknek is, és a beidézett tanúknak is stresszt jelent megjelenni a bíróságon.

Van ennél jobb megoldás is? Igen! A közös megegyezés

Abban az esetben, ha ragaszkodsz a váláshoz, de nem akarsz végigmenni a fent leírtakon, érdemes a közös megegyezésre törekedni.

Általában a felek, akik korábban évekig együtt éltek, közösen működtek, képesek a közös megegyezésre, csak a helyzettől és aktuális lelki állapottól vezérelve zárkóznak el ettől a megoldástól. De az elhúzódó pereskedés elkerülésére az egyetlen megoldás, ha nem a bíróság döntésére várunk, hanem megállapodást kötünk.

Egy válásra szakosodott mediátor végig segíti a válófeleket ezen az úton és támogat egy élhető, mindenre kiterjedő megállapodás kialakításában. Olyan felek között is született már teljeskörű megegyezés, akik a mediáció kezdetén még úgy érezték, hogy ez lehetetlen lesz, de mégis adtak egy esélyt neki.

Ezen az oldalon részletesen kifejtettem korábban, hogy miben kell megegyeznie a feleknek. Ez a törvény által előírt minimum követelmény, amiről a bíróság is dönteni fog, de a mediáció keretében további kérdésekben is meg lehet egyezni, amire a bíróságon a bontóper során nincs lehetőség.

Nézzük tehát, hogy mit is nyerünk, ha sikerül megegyezni:

Időt: közös megegyezés esetén az évekig elhúzódó válás helyett a válást az első tárgyaláson kimondják, amennyiben nincs közös gyermek. Ha pedig született közös gyermek a házasságból, a második tárgyaláson történik meg a bontás.

Pénzt: korábban már kifejtettük, hogy a tényállásos bontás rengeteg pénzt felemészt, ehhez képest jóval költséghatékonyabb a közös megegyezésen alakuló válás.

Win-win helyzet: közös megegyezéskor nem a másik  fél tönkretétele a cél, hanem hogy egy mindenki számára elfogadható megállapodás szülessen.

Döntés a saját kézben: kevés rosszabb érzés van annál, mint amikor más dönt a sorsunkról. Tényállásos bontás esetén a bíró dönt, ezzel szemben egy mediáción a felek saját maguk döntenek a saját sorsukról, jövőjükről.

Szorongás, stressz, idegesség, fájdalom elkerülése: ezek gyakoriak egy válás során. Nem állítom, hogy a közös megegyezés kialakításakor nincs stressz a válófelekben, vagy néha ne lennének idegesek, de lényegesen kisebb, mintha bíróságon kellene bizonyítaniuk a saját igazukat. A mediáció zárt körben, titoktartás mellett zajlik, így egy bizalmasabb légkör tud kialakulni, amiben a munka is hatékonyabb.

Egy zajló tényállásos válás is záródhat közös megegyezéssel. Ebben a helyzetben keress egy mediátort. Ha pedig belém fektetnéd a bizalmad, keress fel az elérhetőségeim valamelyikén.

Foto: Canva

SOMLYÓ BALÁZS

A célom, hogy olyan lehetőségeket mutassak a válásban lévőknek, amivel emberi módon le tudják zárni a házasságukat. Egy lehetőség nem csak saját maguk, hanem a közös gyermek miatt is.
Erről szól a válásimediáció.hu.