Ha veszünk egy házat, nem lepődünk meg, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetéket szab ki a ház értéke után, de ugyanezt az illetéket kell fizetnünk házassági vagyonmegosztás esetén is, ha mi kapjuk meg a házat? Ingóságok után is kellene illetéket fizetni?
Sok kérdés merülhet fel az illetékekkel kapcsolatban váláskor is, összegyűjtöttem neked a legfontosabb tudnivalókat.

Vagyonszerzési illeték

Az első kérdés, ami bennem felmerült, amikor elkezdtem foglalkozni a témával, hogy ha megosztom azt a vagyont, ami már 50%-ban a tulajdonomban van, akkor az után miért kellene illetéket fizetnem. Aztán rögtön jött a következő gondolat, hogy mi van abban az esetben, ha a vagyon nem 50-50%-ban kerül megosztásra, hanem valamelyik fél többet kap – mondjuk méltányossági alapon. Ez tulajdonképpen vagyonszerzés.

Jó hír viszont, hogy az Illetéktörvény [[26. § (1) bekezdés zc) alpontja]] egyszerűen lezárja ezt a kérdést, ugyanis a visszterhes vagyonátruházási illeték alól mentes a vagyonszerzés, ha a vagyon a házastársi vagyonközösség megszüntetésével kerül a tulajdonunkba.  A NAV 19. Illetékekről szóló információs füzetében lehet megtalálni a fent leírt hivatkozást.

Akkor nem kell fizetnem semmit... vagy mégis?

Ez már csak rajtatok múlik. A vagyonmegosztásnak két formája van, egyességet köttök egymással vagy a bíróságra bízzátok a döntést.

Egyesség esetén csupán egy mediátor költségével kell számolnod.

Ha a bíróságot kéred, hogy döntsön a vagyonotok sorsáról, 6% illetéket kell a követelt összeg után befizetned.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha van egy 50.000.000 forint értékű házatok, egy 4.000.000 forint értékű autó, némi megtakarítás, egy nyaraló stb., máris milliós összeget kell kifizetni perindításkor a bíróságnak, illetve ügyvédi költséggel is számolnod kell. És így sem biztos, hogy tiéd lesz minden követelt vagyon fele. Kiderülhetnek ugyanis olyan tények, ami alapján nem vagy jogosult a vagyonra, mert az a volt párod különvagyonába tartozik. 

Mit tudsz tenni, hogy jobb helyzetbe kerülj és legálisan elkerüld az illetéket?

Egyértelműen költséghatékonyabb és biztonságosabb megoldás egyességet kötni a vagyonról. Ebben az esetben közösen beszélitek át a vagyontárgyak sorsát, nem a bíró dönt helyettetek, így nem érhet meglepetés. Abban, hogy ez az egyesség teljeskörű legyen, válásra specializálódott mediátor tud segíteni neked.

A vagyonmegosztást nem kötelező bírósággal jóváhagyatni, így egy sikeres megállapodást követően már csak az egyességben leírtak szerint kell eljárni és lezárható a vagyonmegosztás kérdése. Bíróság csak abban az esetben szükséges, ha nem sikerül megállapodni egymással.

Érdemes tehát a megállapodás irányába haladni, mert sok pénzt megspórolhattok ezzel.

Fotó: Freepik

SOMLYÓ BALÁZS

A célom, hogy olyan lehetőségeket mutassak a válásban lévőknek, amivel emberi módon le tudják zárni a házasságukat. Egy lehetőség nem csak saját maguk, hanem a közös gyermek miatt is.
Erről szól a válásimediáció.hu.