Az előző részben (ha lemaradtál, itt elolvashatod) már olvashattál néhány gondolatot, hogy mit tegyél, ha a válás elkerülhetetlen. Folytatom az előző bejegyzést és hoztam újabb három tanácsot, ami segíthet a válás könnyebbé tételében.

Ne a másik tönkretétele legyen a cél a válás során

Azért szeretem a mediációt, mert win-win, azaz nyertes-nyertes eredmény születhet. Ez azt jelenti, hogy a mediátor arra törekszik, hogy mindkét fél tényleges igényeit kielégítse és mindenki győztesnek érezze magát. Általában a bírósági ítéletek ezzel ellentétesek, ahol rendszerint nyertes-vesztes szituáció alakul ki.
Ahhoz, hogy mindenki nyertes pozícióba kerüljön az szükséges, hogy ne arra törekedjünk, hogy a másik felet tönkretegyük, hanem hogy mindenki megkapja, ami számára fontos. Így a másik fél sem arra fog törekedni, hogy engem tönkre tegyen, hanem ő is engedni fog azokból, ami számomra fontos.
Olyan is megtörténhet, hogy valaki annyira koncentrál arra, hogy a másik fél vesztesként jöjjön ki a válásból, hogy ő maga is vesztes lesz.
Egy történet, ami alapján megérted, mire is gondolok: az egyik válófél annyira ragaszkodik ahhoz, hogy a házasságból született gyermek minél kevesebb ideig legyen a másik félnél (indokolatlanul, hiszen ott is biztonságban, jó helyen van), hogy a “klasszikus” minden második hétvégés megállapodás születik, nyáron pedig egy hetet lehet pluszban ott a gyermek. Rögtön látszik, hogy az, aki keveset láthatja a gyermeket, vesztesként jött ki a válás ezen részéből, de az évek alatt a másik fél is rájön, hogy ez az igénye nem volt számára sem túl előnyös, hiszen marad 8 hét a nyári szünetből, amikor a gyermekre vigyázást meg kell oldani – utólag ő is látja, hogy mindenkinek jobb lett volna, ha a másik félnél is többet lehetne nyáron a gyermek.

Ne tedd tönkre a gyermeketeket se

A válás lelkileg a családból a gyermeknek a legmegterhelőbb. Egy kisebb gyerek még nem érti, hogy pontosan mi is történik körülötte, próbálja a saját kis élettapasztalata alapján összerakni a kirakó darabjait. Ennek eredményeképp sokszor saját magukat okolják és ehhez tevődik hozzá a folyamatos feszültség és a bizonytalanság – hiszen veszélybe kerül az eddig biztonságot jelentő otthon, a szüleivel történő kapcsolattartás, a két alappillér, amire mindig támaszkodhatott.

Ha ezt el akarod kerülni, beszélgessetek közösen, nyugodt körülmények között a gyermekkel. Meséljétek el neki az ő nyelvén, hogy mi történik körülötte és biztosítsátok arról, hogy attól, hogy elváltok, ő biztonságban van, továbbra is mindenben számíthat rátok. És ne felejtsétek el, ezt betartani se!

Ezen kívül pedig ne használd a gyereket fenyegetés alapjául, hiszen ő nem egy tárgy. Bár sok szülő elfelejti, a gyermeknek is vannak jogai, ilyen például, hogy mindkét szülőjével tarthassa a kapcsolatot. Ha ezeket a jogokat a válás során megsérted, az akár a bírósági tárgyaláson befolyásolhatja a döntést is.

Törekedj a megállapodásra

A fenti tanácsokból már azért látszik, hogy a legjobb út, ha úgy adjuk be a bíróságra a keresetet, hogy csatoljuk hozzá a közös megállapodásunkat is. Időt, pénzt és sok-sok stresszt spórolhatunk meg ezzel.
Higgyél a mediációs folyamat működésében. Sok olyan esettel találkoznak a mediátorok, amikor a felek bár nyitottak a megállapodásra, nem nagyon látnak esélyt arra, hogy a jelenlegi helyzetükből egyszer közös nevező is lehet. ennek ellenére sikeres megállapodást írnak alá a folyamat végén.

Válassz Igazságügyi Minisztérium által regisztrált mediátort, hiszen e nélkül egy mediátor sem működhet hivatalosan. Azt, hogy egy mediátor regisztrálva van-e, itt, a közvetítői névjegyzékben tudod megnézni.

Ha pedig belém fektetnéd a bizalmad, keress fel az elérhetőségeim valamelyikén.

Fotó: Pexels License

SOMLYÓ BALÁZS

A célom, hogy olyan lehetőségeket mutassak a válásban lévőknek, amivel emberi módon le tudják zárni a házasságukat.Egy lehetőség nem csak saját maguk, hanem a közös gyermek miatt is.
Erről szól a válásimediáció.hu.